Tillbaka till blogg
Onsdag 23 Mars 2016
Ny special på fredag! ALLT du behöver veta.

Work in Progress var en turné 2015-2016 för att få ihop material till nästa stora konserthusturné som kommer heta En Skam för Sverige 2. Hela turnén började med att jag gjorde 3 kvällar med 40 minuter helt olika material. Något ingen svensk komiker har gjort förut och förmodligen inte kommer göra igen heller. Det resulterade i alla fall i att det blev en massa roliga och intressanta grejer ”över” så det blev en liten mellan-special på 33 minuter. Ett intermezzo, om man så vill. Det material som är inspelat kommer alltså inte att vara med i En Skam För Sverige 2. Och det kanske inte så mycket annat material från Work in Progress kommer vara heller när allt kommer omkring, men det är ju en annan femma.

Intermezzo kommer släppas som betalklipp på min youtubekanal 25:e mars 2016 kl 11.00. Gå in och prenumerera nu så missar du det garanterat inte.

Här kommer allt annat man kan tänkas vilja veta om det här. Om du inte är så intresserad av hur youtube funkar, varför jag testar det här eller annat tekniskt krafs så läser du bara stycket som heter konsument. Annars läser du även avsnittet för nördar.

Konsument

Den kommer kosta 19 spänn att hyra i 72 timmar och 39 spänn att köpa så man kan se den hur mycket som helst. Priset kanske sänks om någon månad eller två, det vet jag inte i nuläget, men det kan alltså hända. 25:e september kommer det läggas upp en version som inte är HD och med reklam för den som vill se den ”gratis” den kommer också släppas på spotify i samma veva. Jag kommer också förmodligen att klippa ut några minuter ur specialen och lägga upp på kanalen gratis om några veckor. Den enda viktiga nörderigrejen du behöver veta är att det INTE går att köpa youtubeklipp på iPhone och iPad. Du måste handla med Android eller en dator men sedan kan du titta hur mycket du vill ÄVEN i iOS. Solklart?

Nördar

Jag gör det här som ett test eftersom jag är väldigt intresserad av hur innehållsskapare ska kunna få betalt för sitt innehåll och slippa vara beroende av spons, reklam och skatt. Det finns många sätt och jag har testat de flesta utom Patreon och crowdfunding. Jag är mest nyfiken på lösningar där konsumenten betalar direkt till innehållsskaparen för varje grej, helt enkelt. Youtube är ju oslagbart som plattform och når fortfarande flest så när de för några veckor sedan lanserade sin betal-lösning kändes det självklart att testa. Den här specialen är också billigare producerad än mina tidigare och det är också en del i testet. Om det visar sig att den här går plus så kommer jag öka produktionstakten lite och släppa fler specials tror jag. Hur som helst har jag ju testat att ha min egen site för nedladdning och betalning direkt till mig. Det gick jag rejält back på trots att mitt dåvarande webhotell bjöd på trafikkostnaden så det lär jag inte testa igen i första taget.

Om du som jag ligger hos ett nätverk så kommer du få behålla knappa 60% av intäkterna (före skatter och allt sådant, givetvis) och det tycket jag är ganska fair. Det är ju rätt många som hellre vill ”betala direkt till artisten” men då tycker jag man missar en väldigt viktigt del. Det är inte gratis att hålla i de tekniska bitarna ens om man heter Google. De ger oss plattformen, stabil trafik och räckvidd som hade kostat många hundra tusen att köpa på annat vis så jag tycker inte det är mer än rätt att de tar en bit av kakan också. Möjligt att både youtubes kakbit och nätverkens kakbit behöver justeras ner lite, men i princip så tycker jag det känns fair för vad man får och användarna får något de redan fattar (typ)

En del komiker har börjat köra med betalningar via Swish för sina specials men det är alltså mot youtubes regler så du riskerar att ditt klipp tas bort. Jag har även fått reda på av tillförlitliga källor att Skattemyndigheten gör särskilda kontroller av just detta så om du ändå väljer swish, se till att bokföra pengarna i bolaget och betala skatt så slipper du straffarbeta i alla fall.

Rent tekniskt då? Det är ganska enkelt, du laddar upp klippet som vanligt och sedan klickar du ur användningspolicy och klickar i stället i hyra eller köp krävs för visning.

Här blir det lite krångel, du måste nämligen också skapa en ”marknad” för varje land du vill göra klippet tillgängligt i, det är enkelt, men kräver en massa extra klick. Du kan lägga upp samma klipp som både hyr och köp, men då måste du skapa två erbjudanden per land. Hyrtiden går att välja 48h eller 72h. Du måste även gå in på avancerade inställningar och välja vilken rating klippet ska ha. Jag väljer unrated i alla länder så blir det ingen åldersgräns, men man kan alltså sätta en om man vill.

Vidare är det tyvärr så att det inte går att köpa klipp på iOS-enheter. Det går att titta på köpta klipp, men alltså inte att köpa. Det måste man göra på Android eller en dator. Det enda riktigt stora minus jag kommit på än så länge.

Ett annat minus för svenska youtubers är att det inte funkar på Åland. Alls. Det funkar i Finland och i Sverige, men av någon anledning inte på Åland. Jag har uppmärksammat Youtube på problemet och de ”tittar på det”

Det lägsta pris du kan sätta är 9 kronor, eller motsvarande i någon annan valuta. Det är också lite dumt att du bara kan välja priser som slutar på 9. Du kan alltså inte lägga upp ett klipp som kostar 14 spänn utan måste lägga på hela 10 spänn från minsta priset om du vill öka lite. Det är naturligtvis idiotiskt och jag gissar att det kommer ändras.

Du måste också lägga in en trailer för ditt betalklipp om du inte vill att folk ska mötas av en svart ruta. Jag skulle rekommendera en trailer som ser ut just som en trailer och inte lägga in typ en kort bit av klippet. Det gjorde jag när jag testade funktionen och folk fattade ingenting.

Till sist kan det vara bra att veta att man inte kan ta bort eller göra ett klipp gratis förrän hyrtiden för alla har gått ut. Du måste alltså ta bort möjligheten att hyra klippet för varje land du har lagt upp det i och sedan vänta 72 timmar. Om du väljer köp som alternativ så kan du aldrig göra det gratis eller ta bort det. Du kommer alltså behöva ladda upp klippet igen om du vill öppna upp det för alla.

 

 INSTAGRAM