Tillbaka till blogg
Torsdag 11 September 2014
Några svar om SD och så.

Har ägnat rätt mycket tid senaste veckan åt att svara på frågor på ask.fm från mestadels ganska unga människor. Många har också efterfrågat ett videoklipp om valet, men jag tror inte jag kommer göra ett den här gången. Här kommer dock några utvalda svar från min ask främst om valet och SD.
Håll till godo:
Ett populär argument för SD är ‘bättre att hjälpa dem på plats än att ta hit dom när vi inte har råd’ Vad är det bästa argumentet att säga emot detta? Finns det någon statistik som visar dom fel?
Det handlar ju om två helt olika typer av hjälp. Hjälp i flyktingars närområde handlar ju om tältläger, nödransoner med mat osv. Inget av det som man behöver på lång sikt. De människor som kommer hit får naturligtvis en helt annan hjälp med riktiga ställen att bo på och ett samhälle som tar hand om dem. Det är inget annat parti som vill ta bort hjälpen i närområdet heller, utan i stället göra både och. När SD säger att det är “bättre” att ta hand om folk i sitt närområde så betyder det att det är bättre utifrån deras vision av den etniskt och kulturellt homogena nationalstaten som sätter “svenskar” före alla andra. Inte att det är bättre för de människor det gäller.
Fast att säga att vi som land har “råd” är att säga att resurserna ska omprioriteras, vi har “råd” med det mesta, men det betyder väl inte att vi har råd med allt? Det finns ingen naturlag som säger att ett land tjänar på flyktinginvandring. Däremot kan det såklart vara djupt medmänskligt.
Jag har heller aldrig sagt att vi tjänar något på den del av invandringen som är flyktingar på kort sikt. Det handlar om solidaritet med människor som flyr för sina liv. Sedan går vi förmodligen plus i långa loppet också, men det är ju helt ointressant i sammanhanget.
Vilken människa resonerar så när den ser någon som kämpar för sitt liv? Hmmmm… Går jag plus på att hjälpa till här?

Jag vet inte om jag ska rösta. Precis fyllt 18 och tycker det är rätt ointressant med politik. Och det kommer inte direkt skilja en röst så det gör ju inte ens skillnad om jag går dit eller ej liksom. Men ger du mig ett riktigt bra resonemang varför, så lovar jag att gå dit och testa på det
Om alla skulle resonera som du att en röst inte spelar någon roll så skulle ingen rösta och demokratin falla ihop. Jag fattar att det känns abstrakt, svårt och tråkigt och särskilt när man är ung. Men se det så här: Unga brukar vilja få bestämma över sig själva. Genom att kasta bort din röst ger du mer bestämmande till de som faktiskt röstar.
Vad gör du om sd vinner valet?
De kan inte vinna valet. Oavsett vad som händer så kommer deras roll inte bli annorlunda än den är idag. De har inte fått igenom mycket i riksdagen. Det som är farligt är för framtiden. Ju starkare SD är desto lättare blir det för dem att verka rumsrena och fortsätta vrida debatten så att deras sjuka frågeställningar tas som utgångspunkt. Det är det de har vunnit sedan de kom in i riksdagen.
Jag är inte rasist, inte över huvud taget. Men personligen tycker jag att det är fel att vi svenskar ska betala skatt för att sedan flyktingar ska leva på våra pengar, fast våra skolor rasar och äldrevården blir allt sämre. Sen att utländska kommer till Sverige och tror att dom kan leva som i sitt
Om du har en limpa och din granne kommer och knackar på och säger “jag svälter” äter du upp hela limpan själv då eller får grannen en macka?
Min samhällskunskapslärare lärare sa att dem blanka rösterna delas in så att det största partiet får mer procent av dem blanka rösterna och de andra partierna får mindre?
Då har din lärare fel. Från Valmyndighetens hemsida:
“Om du röstar blankt, dvs. lämnar valsedeln tom räknas den som en blank röst vid sammanräkningen. Den blanka rösten räknas som ogiltig för att den inte ska påverka mandatfördelningen mellan partierna. Valmyndigheten redovisar vid varje val i resultatpresentationen hur många som röstat blankt.”
Jag tänker rösta på SD. Jag är långt från att vara rasist, men jag tänker rösta på dem för att det inte gör någon märkbar skillnad att ta in invandrare då man kan hjälpa dem mer där de bor. Det är bättre att vi förblir ett starkt land! Plus att vi föredrar ju att ta in de mest utbildade, är det bra?
1. Du tror inte det gör märkbar skillnad för de få som får komma hit? 2. Man tar inte emot flyktingar för sin egen skull, utan för deras skull.
Dessutom är det så att vi fått många av de mest utbildade därför att vi haft ganska hårda krav och för att det är svårt att ta sig till Sverige. Länder längre söderut tar och har tagit en oproportionerligt stor andel av tidigare flyktingvågor och vågor av okvalificerade arbetare medan vi har kunnat ta hit dem vi har behövt för att bygga Sverige och skitit i resten.
Det “starka land” du talar om hade inte existerat utan invandring. Nu står vi inför en av de största flyktingvågorna till Europa i modern tid pga krig. Då är det vår förbannade skyldighet att ta hand om de få som lyckas ta sig hit. Så nej, ditt resonemang är inte bra. Det är tvärtom väldigt egoistiskt, kortsynt och allmänt dåligt.
Röstar varje partiledare på sitt eget parti tror du? Eller röstar de ens?
Vore ju jävligt roligt om någon av dem ba “äh vafan, jag skiter i det här och röstar på någon annan.” men det har förmodligen aldrig hänt. De brukar alltid göra en stor grej av att de röstar och man får väl utgå från att de röstar på sig själva.
Vilka av partiledarna har du träffat? Vem var trevligast?
Nuvarande och tidigare tror jag det är: Annie Lööf, Mona Sahlin, Lars Ohly, Annie Lööf, Lars Leijonborg, Jimmie Åkesson, Maria Wetterstrand och Göran Hägglund. Kan vara någon mer som jag har glömt bort. Trevligastplatsen får Wetterstrand och Hägglund dela på.
Er du også for privatisering? Hvis du ser bort fra at det kommer til å øke klasseskillene i samfunnet enda mer, hva er grunnen til noen vil ha privatisering??
Det finns ju ingen motsättning i att saker drivs privat och går med vinst och att det är tillgängligt för alla. Tvärtom kan ju vinstmöjlighet vara ett incitament som faktiskt gör alternativet mer effektivt. Jag är väldigt skeptisk till folks tilltro att bara för att något inte får gå med vinst så blir det ett bättre alternativ. Jag tror tvärtom att det slösas enormt mycket mer skattepengar i den offentligt drivna delen.
Sedan kan man ju absolut ha synpunkter på hur stora bonusar och löner som är rimligt att plocka ut ur ett företag som lever på skattemedel och en massa annat, men jag tycker man gör det lite lätt för sig om man bara blankt säger nej till privata alternativ och vinster.
Det är ju t ex ingen som skulle kräva att byggföretagen som bygger husen där verksamheten bedrivs skulle avstå möjlighet till vinst. Och de får också skattepengar.
Vad menar du med att Piratpartiet är borta?
Ur svensk politik. Kommer aldrig få en plats i riksdagen.
jag snattade en cola när jag var 16, kommer jag att hamna i helvetet?
Ja
Hade vi dessutom skapat lagliga vägar hit vilket skulle innebära att en människa från Syrien skulle kunna ta ett flyg hit istället för att betala flyktingsmugglare 50 000 kan jag lova dig att vi skulle få hit MINST 1 miljon Syrier om inte fler. Är du för lagliga vägar hit? Tacksam för svar.
Genomsnittslönen i Syrien är knappt 50 000kr per år. Det bor 22 miljoner människor där. De har en enorm arbetslöshet. Det är krig. Om du tror att 1 miljon av dem har råd med en flygbiljett till Sverige så får du nog tänka ett varv till. 2012 och 2013 sökte färre än 15 000 Syrianer asyl i Sverige. Alla fick det naturligtvis inte och totalt har vi max 150 000 syrianer i Sverige och de har kommit hit över en period på 30 år. Men ja, jag är för lagliga vägar hit. Jag vill ta bort alla nationsgränser.
Det är inte särskilt relevant om det är syrier eller andra flyktingar.I år kommer minst 60 000. Hade lagliga vägar till 1/20 av priset + att man tar bort det jobbiga med att bli insmugglad hade vi definitivt fått hit miljoner flyktingar. Jag vet inte varför du förnekar det.
Jag förnekar det för att det inte är sant. Det är EXTREMT få av de som klassas som flyktingar som har råd att ta sig till Sverige. Förutom då att de dessutom måste trixa sig genom EU utan att bli skickade tillbaka till det första land som registrerar dem. Oftast Italien eller Grekland. Det land som just nu har flest flyktingar har 1,6 miljoner ungefär. Och det är Pakistan.
Om du inte gillar SD så mycket, varför var Åkesson med i Betnér direkt för några år sen?
Va? Tror du man kan göra en politisk talkshow med bara gäster man håller med? Ibland är ni så jävla bakom flötet…
Är det inte bättre att du röstar blankt istället för på ett parti vars åsikter du inte delar till fullo? Gör inte det dig till en del av problemet annars?
Som sagt, det allt annat överskuggande är att stoppa det rasistiska partiets framfart och då kan jag gärna kompromissa. Dessutom finns det vill inte en vettig människa som håller med ett parti till 100% då lär man ju vara hjärndöd.
Asså ursäkta mig lite, men S historia är mycket mycket grymmare än SD’s, så varför klanka ner på SD hela tiden? S hade rasbiologiska institutet där man gjorde hemska saker med t.ex samer. Och vad jag vet har inte SD experimenterat med muslimer osv. Och du är grym btw (även fast du har fel)<3
Alla partier i Sverige har rasism på sitt samvete. Skillnaden är vad man vill föra för politik nu och när och hur man var rasistisk. Ja, rasbiologiska institutet var sjukt, men det öppnades för snart 100 år sedan och det låg, hur sjukt det än låter, i tiden med rasism. Det var det normala på den tiden. SD är ett parti som har sina rötter i den nynazistiska rörelsen och bildades väldigt nyligen för att vara ett riksdagsparti. Dessutom för de en rasistisk politik IDAG. Det är det relevanta. Inte vad folk gjorde och inte gjorde för 60 år sedan eller ännu längre tillbaka.
Vad är det Svp vill egentligen? En kort sammanfattning tack.
SvP är nazister. Alltså ungefär som Hitler. Räcker att veta det om du inte orkar googla lite.
Seriöst Magnus, vad har du emot SD, låt dom sköta sitt och du kan sköta ditt? Du är bara lite pissed för att du inte är delaktig i partiet. Starta ditt eget parti så får vi se hur bra du klarar det, bitterfitta.
Det jag har emot SD är att deras politik kommer leda till en mer sluten, mer inhuman och betydligt farligare värld. Förutom då att jag inte håller med om nästan någonting i deras ideologiska bas. Det gäller allt från deras syn på invandrare och homosexuella till deras syn på kvinnor och till exempel abortfrågan till deras syn på ekonomi och nationalstaten som idé. Då sköter jag inte mitt. Då försöker jag säga emot. Det är så en demokrati fungerar.INSTAGRAM