Tillbaka till blogg
Tisdag 8 Mars 2016
Mer om betalinnehåll på Youtube.

Stort tack till alla som har hjälpt mig att testa betalinnehåll på Youtube!

Jag kommer fortsätta testa grejer till på fredag när jag släpper klippet gratis, så om ni vill hjälpa till och ge mig feedback finns klippet för 9 spänn här: https://www.youtube.com/watch?v=KbdnCSiDdhY Det är som sagt en version som är lite längre än den som gått i tv, så lite valuta får man också för nio kronor.

Varför gör jag det här då?

Jo, så här är det: Jag är helt övertygad om att kultur inte mår bra av att leva på spons eller skattemedel, utom i väldigt specifika undantagsfall. Standup är definitivt inget sådant undantagsfall, utan bör bekostas direkt av konsumenten, som jag ser det. Då måste vi hitta lösningar för innehållsskapare att få betalt. Jag gjorde ju ett försök att släppa en special direkt på min egen site, men det var för krångligt och för dyrt och slutade med en rejäl ekonomisk förlust. Det är inget alternativ för mig och det är det definitivt inte för komiker med mindre publik än jag har. Sedan finns det crowdfunding och Patreon som jag inte har testat. Patreon är säkert toppen för många, men det känns inte som det är något för mig. Crowdfunding kommer jag nog att testa för ett riktigt stort projekt så småningom men för en mindre grej som en special känns det inte helt rätt. Därför blev jag väldigt glad när Youtube lanserade betalinnehåll i Sverige. Jag tror verkligen att det är helt rätt väg att gå. Du betalar enkelt via datorn. Youtube får pengar för att tillhandahålla världens största TV-kanal och sköta allt tekniskt. Nätverket man ingår i får sin del av kakan och ungefär hälften får innehållsskaparen behålla. (före skatter, naturligtvis.) Det tycker jag känns som en hyfsat fair deal.

Dessutom slipper ju konsumenten betala genom reklam, som ju är alternativet. Om man inte vill blåsa både YT och innehållsskaparen genom att köra adblock.

Det går ju fint att swisha direkt till komikern eller youtubern tänker säkert många nu… Och det gör det ju, men det finns ett par problem med det. För det första så snuvar du Youtube på deras pengar (ja, jag tycker företag ska ha betalt för sina tjänster, precis som jag vill ha betalt för mina, sedan kan nivåerna absolut diskuteras.) och dels blir det problem med skatten. Jag vet ju att flera kollegor har börjat lägga upp och ta betalt via Swish, så jag tittade också på den möjligheten innan youtubes egna betallösning sjösattes. Då fick jag reda på att det dels är lite krångligt så tillvida att du måste bokföra månadens swish-transaktioner i ett företag (inget problem för mig, men säkert för en del ”mindre” komiker) och dels att skattemyndigheten håller på att kolla upp just detta specifikt. Du kommer alltså med ganska stor sannolikhet åka på en skattesmäll om du inte tagit upp intäkter från Swish i din deklaration. Och känner jag skattemyndigheten rätt så lär du också behöva bevisa att transaktioner som INTE är betalning för grejer på nätet är något annat. Annars lär de försöka plocka ut skatt på dessa också.

Hur som helst, jag tänkte dela med mig lite om vad jag har lärt mig så här långt eftersom jag förmodar att det kan ha ett visst intresse för andra youtubers och komiker:

När du släpper betalinnehåll kan du välja om det ska kunna hyras i tre dagar eller köpas loss så du kan se det hur många gånger som helst. (När jag släpper min special om några veckor kommer man kunna välja både och, klippet jag testar med nu finns bara som hyr.)

Du måste göra ett erbjudande för varje land och det lägsta pris du kan sätta är 9 SEK eller motsvarande. Något som är riktigt dåligt för svenskar är att det inte tycks gå att lägga upp på Åland, trots att det går i både Finland och Sverige. Men det kanske kommer. Tjänsten är som sagt väldigt ny.

Du måste lägga in en trailer för ditt betalklipp om du inte vill att folk ska mötas av en svart ruta. Jag skulle rekommendera en trailer som ser ut just som en trailer och inte göra som jag har gjort för testet och bara ta en bit av showen. Det förvillar folk har jag märkt.

Det enda jag har lyckats komma på än så länge som är katastrofalt dåligt är att det inte går att köpa eller hyra material på iOS, alltså en iPhone eller iPad. Du kan SE innehållet när du har köpt det, men själva köpet måste göras på en dator eller Android. Det här är väl något som Youtube måste fixa om de ska vara med och slåss på riktigt. Men det kan ju också vara så att det är Apple som sätter käppar i hjulen. De är ju inte bästisar direkt… Korkat är det i alla fall. Men du kan alltså köpa via datorn och därefter kolla i iPhonen.

Mer info om det här experimentet kommer löpande och jag räknar med att kunna släppa specialen som jag testar inför om ett par veckor. Den kommer vara ca 35 minuter lång och innehålla helt nytt material. Priset kommer bli någonstans runt 29 kronor tror jag. Tack för hjälpen så här långt!INSTAGRAM