Tillbaka till blogg
Onsdag 14 December 2011
Funderar på att göra en Louis CK

Som ni vet är jag mot illegal fildelning, därför att jag tycker artister ska kunna leva av det de jobbar med och det utan mellanhänder i form av spons och reklam i största möjliga mån. Jag tror helt enkelt att vi får bättre och friare kultur om kulturskaparen får betalt direkt av sin konsument. Jag är också väldigt kritisk till hur de stora mediahusen har hanterat de anstormande piraterna. Hade jag fått bestämma hade all film gått att streama och ladda ner billigt och vi hade inte haft några fåniga regionskoder och dylikt. Därför har jag med stor spänning följt Louis CKs senaste experiment där han säljer sin senaste “dvd” för ynka 5 dollar och utan regionskodning och crap.
Funderar på att göra någon liknande lösning med “Magnus Betnér IV” när det blir dags att släppa den i vår och det vore intressant att höra vad ni säger. Hans siffror och marknad ser ju naturligtvis lite annorlunda ut än min. Han är betydligt större och mer välkänd såklart, dessutom har han hela världen som marknad. Jag har lilla Sverige plus en och annan i Norge, Danmark och Finland som kan svenska.
Han berättar att produktionen av hans dvd kostar i runda slängar 170 000 dollar. Jag kommer kunna göra en snygg produkt för kanske halva den kostnaden. Att bygga hans site har kostat ca 32 000 dollar. Förhoppningsvis kan jag komma undan lite billigare där, men om man ska betala för trafiken till siten också så handlar det kanske om ungefär samma pengar. Jag vet inte. Hans video har sålts 110 000 gånger. En siffra som jag förmodligen inte ens kommer upp i en tiondel av. Totalt. Och hans har legat ute några dagar. Det har gett honom en vinst på ca 200 000 dollar. Vilket han också påpekar är betydligt mindre än han hade fått i fickan om han sålt den på normalt vis.
Eftersom min marknad är så mycket mindre så tror jag inte jag kommer ha en chans att få igen pengarna det kostar om jag säljer min show för 5 dollars, men kanske för 50-60 spänn eller så. Köper ni den då? Eller ska jag göra som vanligt och ge ut en dvd utan att riskera mina egna pengar? Eller ska jag skita i det helt? Vore kul att höra vad ni tycker…INSTAGRAM