Tillbaka till blogg
Tisdag 8 Januari 2013
Diska hos Timbro?

Om en knapp vecka har Timbro sin stora årliga fest, som av projektledaren Adam Cwejman beskrivs som ”den roligaste i branschen, den som alla vill gå på”. Bland annat delas Timbros litteraturpris, samt det relativt nya påfundet ”Hummerkniven” ut.
Alla Timbros medarbetare får dock inte plats. Men de som kan tänka sig att agera serveringspersonal kan få släppas in i tankesmedjaelitens finrum.
I ett mejl som skickats till Timbros medarbetare skriver projektledaren Adam Cwejman:
”Nu har du en chans att få vara med! Vi behöver nämligen hjälp: plocka tallrikar, blanda grogg, korka upp vin, konversera branschfolk, kasta sopor”, skriver han i mejlet.
Någon lön blir det inte tal om.
”Har du lust att hjälpa till? Vi bjuder på mat, dryck och legender att berätta vidare.
Internt på Timbro har vissa anställda blivit förvånade av erbjudandet att på nåder få gå på fest med kultureliten mot att i gengäld servera och bära ut sopor.
– Det låter inte som någon gruppstärkande aktivitet, säger Victor Fladvad.
Adam Cwejman ser dock inget konstigt med erbjudandet.
– Det är inte så att vi beordrar folk att göra något. Det är en chans att helt frivilligt få vara med och hjälpa till och vara med när Timbro har en jätterolig fest, säger hon.
Är det inte lite förnedrande för Timbros personal att behöva servera och bära ut sopor för att få gå på er fest?
– Är du dum? Hur skulle det kunna vara det?, frågar Adam Cwejman och fortsätter:
– Man kan se det som en kollegial handling. Om du skulle tycka att det är förnedrande att hjälpa dina kompisar när de har fest får det stå för dig.
Inget av det jag skrev här ovan är sant. Eller rättare sagt, det är sant. Men det gäller Aftonbladet Kultur och dess chef Åsa Linderborg. Som i motsats till Adam Cwejman (tror jag i alla fall, jag vet ärligt talat inte vad han tycker i frågan) har uttalat sig oerhört negativt om städhjälp som både klasshatande och förnedrande och allt möjligt. Jag håller inte särskilt ofta med vare sig Timbro eller Aftonbladet Kultur, men helt klart är att om det jag skrev ovan hade varit sant så hade “vänstern” skrattat sig harmynt över “legender” och dessutom slagit på stora trumman gällande upplägget i stort, där vissa på arbetsplatsen bjuds in med armbågen mot att de svartjobbar lite med att städa undan smutsiga tallrikar efter de som är fina nog att få plats på festen ändå. Nu fnissas det bort. Som det brukar göras från vänsterdebattörer när den egna sidans dubbelmoral kommer på tal.
Här är texten jag har ändrat i, från Dagens MediaINSTAGRAM